Головбух

Звіт про реалізацію продукції сільського господарства: як заповнити і подати

  • 6 травня 2019
  • 1245
Бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів

Сільському господарству завжди присвячують чималий розділ державних статистичних щорічників. Інформацію для яких беруть із численної статзвітності, яку подають підприємства галузі. Заповнювати звітність має вміти кожен бухгалтер, що веде сільське господарство. Розглянемо, як подавати звіт про реалізацію продукції сільського господарства за формою № 21-заг (місячна).

Хто подає звіт за формою 21-заг (місячна)

Звіт складають і подають юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, своєму територіальному органу Держстату.

Коли подати звіт за формою 21-заг (місячна)

Звіт про реалізацію сільгосппродукції подають не пізніше за 5-те число місяця, наступного за звітним періодом.

Скачати Посадову інструкцію головного бухгалтера

Як заповнити звіт за формою 21-заг (місячна)

Звіт за формою № 21-заг (місячна) містить лише одну таблицю. Звіт відображає реалізацію продукції сільського господарства за певними видами (їх кількість є меншою, ніж у річному аналогу даного звіту). Актуальним щодо складання даного звіту на сьогодні є лише Роз’яснення щодо заповнення форм державних статистичних спостережень № 21-заг (місячна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства» та № 21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства», затверджене наказом Держстату від 12.07.2017 № 17.4-12/5) (далі — Роз’яснення). Щодо деяких нюансів (вибір вагових показників, деякі вимоги до заповнення) можна також використати положення колишньої Інструкції щодо аналогічних форм, затвердженої наказом Держкомстату від 27.08.2008 № 296 (далі — Інструкція № 296).

Щоб заповнити звіт, Інструкція № 296 рекомендує використовувати такі вагові (натуральні) показники:

  • для зернових і зернобобових культур — залікову вагу (ц), крім графи 4;
  • для графи 4, де відображають сільськогосподарську продукцію на складах, для зернових і зернобобових культур, насіння соняшнику — вагу після доробки (ц);
  • для продукції тварин (код 753) — за живою вагою (ц);
  • для іншої продукції (у т. ч. вовни, код 472) — фізичну вагу (ц);
  • яйця зазвичай відображають не у центнерах, а у тис. шт. (код 562, 752 у звіті).

Вагові показники визначають так:

  • залікова вага — фізична вага зернової культури (крім кукурудзи в качанах), зменшена на розрахункову величину маси відхилень від базисних, контрактних або договірних кондицій вмісту вологи, смітної та зернової домішок у зерні;
  • вага після доробки сільськогосподарських культур — початково-оприбуткована вага сільськогосподарських культур за винятком невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток бур’янів і соломи, лушпайок та інших домішок) та втрат під час сушіння (доведення зерна до базисних кондицій);
  • жива маса — це маса тварини за вирахуванням знижки на вміст шлунково-кишкового тракту, засміченості та підвищеної вологості овечої вовни та пір’я водоплавної птиці, а також на вагітність тварин (тільність (корови), суягність (вівці), супоросність (свині), і жеребність (коні));
  • фізична вага — фактична (натуральна) вага продукції за результатами зважування.

Убуток зерна після доробки на елеваторі

Звіт про реалізацію продукції сільського господарства: як заповнити і подати
Олександр ЗОЛОТУХІН, консультант з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Як оформити передачу зерна на елеватор? Якими документами оформити послугу доробки? Як оцінити зерно після доробки? Які показники відобразити у статистичній звітності - консультує експерт!

З-поміж інших загальних правил можна назвати такі:

  • дані у звіті зазначають у цілих числах, тобто центнери без десятих, сотих, а гривні без копійок;
  • якщо показника немає, ставлять прочерк;
  • звіт заповнюють наростаючим підсумком, тобто січень-травень, січень-червень, січень-липень і т. д. Замість січень-грудень складають річний аналог даного звіту за більш повним переліком показників — форма № 21-заг (річна).

Розглянемо інструкцію заповнення форми № 21-заг (місячна) у Таблиці.

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Алгоритм заповненя Звіту

Як бачимо, форма № 21-заг (місячна) доволі проста. Труднощі можуть виникнути у відображенні продукції, яку здають на переробку, зокрема на давальницьких умовах (до графи 1 не включаємо, а включаємо до графи 3). Щоб заповнити звіт, з’ясуємо, що таке давальницькі умови та чим відрізняються від звичайної переробки.

Визначення операцій із давальницькою сировиною можна знайти в підпункті 14.1.134 ПК: «операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції». Остання умова щодо 20% і проводить різницю між зданою на переробку продукцією за давальницькими умовами та просто зданою на переробку. Так чи інакше, вони у формі 21-заг відображаються однаково».

Увага: різниця між переробкою та переробкою на давальницьких умовах полягає у частці зданої продукції у загальній вартості готової продукції. Якщо така частка становить 20% і більше — це давальницькі умови, менше — звичайна переробка

На основі яких первинних документів заповнювати форму № 21-заг (місячна)

Роз’яснення та Інструкція № 296 вимагають, щоб дані звіту були взаємоузгодженими, достовірними та обгрунтованими документами, оформленими в установленому законом порядку. Як джерела рекомендують такі первинні документи:

  • приймальні квитанції (наприклад, на закупівлю худоби, птиці та кролів; на закупівлю молока та молочних продуктів; на закупівлю сільськогосподарських продуктів, продуктів їх переробки та сировини);
  • складські квитанції, прості складські свідоцтва, подвійні складські свідоцтва (наприклад, про приймання складом на зберігання зерна);
  • товарно-транспортні накладні, накладні (наприклад, на реалізацію продукції іншому підприємству);
  • накладні внутрішньогосподарського призначення (наприклад, на передачу продукції на переробку до власного переробного виробництва).

Які можливі помилки під час складання

Найчастіше сільгоспники помиляються, коли включають ПДВ до графи 2. Ще раз нагадуємо, що вартість у цій графі наводять без ПДВ! І всі числа наводять у цілих.

Яка відповідальність

Відповідальність за неподання, запізнення чи подання неправильних даних органам державної статистики для проведення державних статистичних спостережень визначає стаття 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). До посадових осіб можуть застосувати адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 186-3 КпАП) або від 255 до 425 грн за повторне порушення протягом року (ч. 2 ст. 186-3 КпАП).

Читайте гарячу публікацію
EXPERTUS: ГОЛОВБУХ

✍ Річний Звіт з ЄСВ: як підприємцю заповнити без помилок

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас в курсі всіх податкових подій!

Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплатиі станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Потрібен цей файл?

 зареєєструйтеся та скачуйте будь-які файли на порталі:

 ✔ бланки документів

 ✔ зразки заповнення бухгалтерських форм

 ✔ приклади наказів, положень, інструкцій, довідок

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
Скачати файл
Навіть якщо вже знайшли відповідь на своє запитання...

...рекомендуємо дочитати статтю повністю, аби не впустити важливих нюансів саме для вас :)

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
Зайти через соцмережі
Зареєструватися і дочитати
×

Отримуйте найсвіжіші новини бухгалтерії у Messenger

 

Ми готуємо для вас найсвіжіші новини бухгалтерії. Отримуйте їх першими!

Підписатися на новини