text
Головбух

Витрати майбутніх періодів сезонного підприємства

  • 1 грудня 2014
  • 36

ПРОБЛЕМА

Підприємство виробляє сік яблучний, виробництво завершено 21.11.2011. Частину людей звільнено. На цей момент сік не реалізовано. Навесні також будуть роботи з підготовки до сезону. Чи треба ділити витрати листопада до цієї дати та після? Як надалі відображати витрати на консервацію об’єктів, зарплату працівників, які брали участь у консервації, оренду приміщень, складів, комунальні послуги та інші витрати?

РІШЕННЯ

Згідно з пунктом 6 розділу ІІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» одним із принципів підготовки фінансової звітності є принцип відповідності доходів і витрат. Згідно з цим принципом для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності у момент їх виникнення, незалежно від часу надходження і сплати грошей. Тобто, якщо у підприємства немає доходів, то у фінансовій звітності не показуються і витрати цього сезону.

Відповідно до Плану рахунків витрати на консервацію об’єктів, зарплата працівників, які брали участь у консервації, оренда приміщень, складів, комунальні послуги тощо відображаються за дебетом рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів». За кредитом цього рахунку відображаються їх списання і включення до складу витрат звітного періоду, коли підприємство розпочне реалізацію готової продукції — соку, а заодно — визнає дохід.

Аналогічно необхідно вести облік цих витрат у податковому обліку підприємства. Згідно з пунктом 138.8 Податкового кодексу України (ПК) собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг. Витрати, що формують собівартість реалізованої готової продукції, визнаються витратами того звітного періоду, у якому визнано доходи від реалізації такої готової продукції (п. 138.4 ПК).

Тобто витрати на консервацію об’єктів, оренду приміщень, складів, комунальні послуги, витрати на підготовку до наступного сезону будуть визнаватися в податковому обліку одночасно з визнанням доходів за реалізовану готову продукцію.

Підписка на статті

Підпишіться на розсилку, аби не пропустити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. Ми триматимемо вас в курсі всіх податкових подій!

Освітні заходи
Перевірте свої знання та здобудьте нові
Взяти участь
Інтернет-магазин
Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями щодо передплатиі станьте нашим читачем просто зараз
Ми в соцмережах
Потрібен цей файл?

 зареєєструйтеся та скачуйте будь-які файли на порталі:

 ✔ бланки документів

 ✔ зразки заповнення бухгалтерських форм

 ✔ приклади наказів, положень, інструкцій, довідок

У мене є пароль
нагадати
Пароль надіслано на пошту
Ввести
Введіть ел. пошту або логін
Неправильний логін або пароль
Неправильний пароль
Введіть пароль
Я тут вперше
І отримати доступ на сайт Знадобиться лише хвилина!
Скачати файл